Algemeen

Ontstaan

In november 2006 is het idee om op de Noorderbegraafplaats ontstaan in Leeuwarden een theehuis te openen. Dit in navolging van het Theehuis op de begraafplaats Selwerderhof in Groningen dat sinds het voorjaar 2003 dagelijks geopend is. Met de oprichting in mei 2007 van de Stichting Theehuis Leeuwarden is een belangrijke stap gezet.
Het bestuur is vervolgens aan de slag gegaan. In het begin was het vooral zoeken naar een weg om het doel te realiseren. De gemeente zegde al snel haar medewerking toe en stelde het oude lijkenhuisje annex opslagplaats ter beschikking. In die vorm ongeschiukt om als theehuis te dienen. Wel een stimulans voor het bestuur om op zoek te gaan naar sponsoren en vrijwilligers om de plannen ook echt te realiseren.

Tijdelijk onderkomen

Het is makkelijker vrijwilligers te werven dan geld. In de aanloop heeft het stichtingsbestuur regelmatig conatact met de gemeente. Tijdens één van de gesprekken is de gedachte geopperd of het theehuis niet tijdelijk in de Aula op de Noorderbegraafplaats van start zou kunnen gaan.
Na wikken en wegen en werven van vrijwilligers is het op 17 mei 2009 eindelijk zover: het theehuis gaat van start in de Aula op de Noorderbegraafplaats. Met een officiële handeling en een openingstoespraak van Jos de Keijser, psycholoog en lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting, is het theehuis vanaf die datum elke zondag en op feestdagen geopend.

Een eigen gebouw

Na 17 mei heeft het bestuur natuurlijk niet stil gezeten. Na aanvnakelijk te zijn gestart met heel ambitieuze plannen, is het bestuur zich gaan richten op de verbouw van het lijkenhuisje annex opslagruimte. Met hulp van velen en meerdere kleine en grote sponsoren is het uiteindelijk gelukt een eigen onderkomen te realiseren. Niet heel groot, maar van voldoende omvang om mee te beginnen.
Op 16 juli 2011 is het zover en gaan de deuren van het eigen gebouw open.

De officiële opening van ons theehuis heeft plaats gevonden op 2 november 2011, de dag van Allerzielen. Onder het gehoor van ongeveer 80 belangstellenden heeft  Harry Wiersma de opening in de Aula ingeleid. In zijn speech liep hij mijmerend over de begraafplaats naar het graf van zijn moeder. Met twee mobiele telefoons om altijd bereikbaar te zijn.  Met vele fakkels zijn alle gasten vervolgens in een stoet naar nieuwe onderkomen gelopen. Een met kleine brandende lantaarns verlicht toegangspad wees de weg. Froukje Lezwijn, vrijwilliger van het eerste uur heeft bij wijze van openingshandeling symbolich het licht in het theehuis ontstoken.
Zie ook Leeuwarder Courant 3 november 2011 en Friesch Dagblad 3 november 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.